Alkohol – Hvad kan man drikke?
Alkohol er en svær størrelse med LCHF. Specielt hvis man kører en striks LCHF med ketose. Der er nogle ting man skal være opmærksom på når man drikker diverse alkoholiske drikke. For det første skal man passe på kulhydratindholdet. Dernæst skal man også holde øje med selve alkoholen.
Kroppen forbrænder alkohol før kulhydrater og fedt. Dette sker i leveren og det er her vigtige opgaver såsom regulering af blodsukkeret sker. Alkohol “lammer” leveren og forhindrer den i at udføre mange af de andre opgaver den har. Undersøgelser har også vist at alkohol kan mindske insulinfølsomheden. Dette forværres hvis man drikker på tom mave.
Man skal også tage højde for den mængde kalorier der er i alkohol. Der er 7 kalorier per gram, så er man er på et stramt kaloriebudget, så tæller de også. Det er ligegyldigt, hvordan alkoholen er fremstillet. Der er det samme i om det er alkohol i øl, vin eller spiritus.
Det sidste man skal passe på er hvad resten af drikken indeholder. Øl er som de fleste ved lavet på korn, og er derfor proppet med kulhydrater. Vin er en blandet landhandel. Jo sødere vinen er jo flere kulhydrater. Skal man absolut drikke vin, bør man holde sig til tørre vine. Likør er tit tilsat sukker og er et stort no-no. Ren spiritus er som regel OK. Man skal selvfølgelig tage højde for den øgede alkoholprocent, men ellers er der ingen kulhydrater i spiritus såsom vodka, whiskey, gin, rom og cognac.
Som nævnt påvirker alkohol blodsukkeret og derfor kan man nemt føle sig fuld som LCHFer, specielt hvis man er i ketose, efter ganske få genstande. Det betyder at man er lidt “billig i drift” og det har også den fordel at man naturligt kan holde lidt mere igen med indtagelsen af alkohol end man normalt ville gøre. Personligt så drikker jeg sjældent mere end 2-3 genstande og jeg mærker det allerede efter den første.
Hvis man ikke kan lade alkoholen ligge så skal man i det mindste gå efter det med færrest kulhydrater.
Øl
Low Carb øl har desværre ikke fået sit indtog på det danske marked. Det tror jeg blandt andet hænger sammen med den meget konservative danske ølkultur. Derudover så bliver Low Carb øl kaldt Light og det forbinder vi i Danmark med ingen/reducerede alkoholprocenter. I engelsksprogede lande har de forskel i form af begreberne non-alcoholic og light og derfor er Low Carb øl også mere udbredt.
En alm. pilsner-øl er der ca. 12g kulhydrater, hvorimod en Low Carb øl typisk indeholder mellem 3g og 7g per genstand. Ales indeholder mellem 5g og 9g. Stouts er de rigtigt slemme med omkring 20g per genstand.
Vin
Det er forholdsvist nemt at gennemskue hvilke vine der er “gode” og hvilke der er “dårlige”. Jo sødere, jo værre. Men hvor slemt er det? Tørre vine såsom en tør champagne, hvidvin (Chardonnay, Sauvignon Blanc) og rødvin (Syrah, Pinot Noir) inderholder omkring 2,5g til 4,5g kulhydrater per 150ml. Riesling omkring 6g og muscatvine ca. 8g. Dessertvine er oppe omkring 12g og virkeligt søde dessertvine over 20g.
Likør
Disse er nogle søde bæster. I en normal genstand (4ml) kan der være alt lige fra 8g til 25g. Er man på striks LCHF så skal man holde sig langt væk fra enhver form for likør.
Spiritus
Her er hvor man kan have det sjovt hvis man gerne vil have en lille skid på. Spiritus blandet med fx light-sodavand er det jeg normalt drikker, hvis jeg er en tur i byen eller er i festligt lag. Der er heller ikke det samme sociale pres hvis man drikker spiritus med en sukkerfattig mixer i modsætning til at sige nej til øl eller vin.
I det hele taget så er det i sociale situationer at det er sværrest at stå imod i forbindelse med indtagelse af alkohol. Det er ikke sjovt at være ham/hende den kedelige der ikke gider være med til noget som helst. Er man allerede i gang med at drikke whikey og cola (Zero selvfølgelig), så er der heller ikke mange, der lægger mærke til, hvis man udelader whiskeyen senere på aftenen.